Så fotograferar du dina barn - möt fotograf Anna Jansohn och ta del av hennes 3 bästa tips

Barn är alltid närvarande, alltid på väg och alltid med sin vilja på utsidan. Att fånga dem på bild är lika roligt som utmanande med ett resultat som aldrig går att förutspå. Vi mötte fotograf Anna Jansohn för att ta del av hennes tankar och tips kring foto generellt och konsten att fota barn i synnerhet.

Please, I’d like to read this article in english.

Foto: Samtliga bilder i artikeln är tagna av Anna Jansohn om ingen annan nämns

Foto: Samtliga bilder i artikeln är tagna av Anna Jansohn om ingen annan nämns

 

Detta är @annajansohn

Anna är en mångfacetterad, begåvad och inspirerande kvinna med många bollar i luften. Hon är utbildad kommunikatör, frilansande fotograf, blivande sjuksköterska och mamma till två små. En mix av konstnärsskap, skarphet och mänsklig närvaro som lyser igenom i hennes bildspråk och Instagram-feed som helhet. Anna är en mästare på att fånga mänsklighet och känslor i sina bilder och fotograferar främst bröllop och familjeporträtt. Så med ett så fenomenalt bildspråk vill vi såklart veta mer. Vad är hemligheten bakom bilderna? Och hur fångar man egentligen vilda barn på bild?

Foto: Sanna Brage

Foto: Sanna Brage

Anna har alltid varit intresserad av foto men det var inte förrän de senaste åren som intresset tog fart på riktigt och, tro det eller ej, först i vintras som hon köpte en ordentlig kamera och började satsa fullt ut. För Anna handlar det inte främst om att få till den mest tekniskt perfekta bilden, utan mer om att få till en fantastisk bild rent känslomässigt.

“När ljus, skärpa och känslor liksom dansar tillsammans och man bara känner ‘yes, där satt den’. Det behöver inte vara perfekt, utan det handlar mer om att man lyckas fånga exakt de känslorna som man vill få fram. Det är en stor men rolig utmaning och en fantastisk känsla när allt bara klaffar och jag lyckas ge kunderna just det - de rätta känslorna.”

fotografera_barn_annajansohn_framkalla.jpg

“Jag inspireras till största del andra fotografer, men även av film, konst, mode och tv. Det finns till exempel så otroligt många välgjorda serier som har ett helt fantastiskt bildspråk. Jag älskar det levande, operfekt perfekta och personliga. 

Anna är en mästare på färg och form och mixar det enkla med det lekfulla, det avskalade med det färgsprakande.

Anna är en mästare på färg och form och mixar det enkla med det lekfulla, det avskalade med det färgsprakande.

Kärleken till och konsten att fånga barn på bild

Ett genomgående tema i Annas bildspråk är naturligt ljus och naturliga miljöer. Det finns inte en enda bild i studiomiljö, så hennes tankar och tips rörande fotografering av barn blir därför extra relevanta även för dig som inte ser dig själv som ett proffs och vi hoppas att du blir lika inspirerad som vi blir.

“Mitt sätt att fota passar väldigt bra när det kommer till barnfoto, och jag har märkt att barn ofta trivs med att bli fotograferade av mig eftersom de inte behöver sitta still. Tvärtom får de springa omkring och leka som de vill och det är min uppgift att fånga dem i stunden. Jag tycker det blir bäst så för det är ju så livet ser ut. 

Tips 1. Fota i naturliga miljöer och anpassa dig efter barnet

Försök att fånga dina barn i sitt mest naturliga jag. Utforska ljus och vinklar utifrån vart ditt barn befinner sig och rör dig runt själv för att hitta rätt - tvinga aldrig barnet till att agera på ett sätt som inte är naturligt, det kommer aldrig att ge en naturlig bild.

annajansohn-2.jpg

“Att fota barn är en utmaning på så vis att de liksom inte biter ihop på samma sätt som vuxna gör, utan blir de trötta eller tappar lusten är det inte mycket att göra åt saken. Men på samma vis är det så underbart med barn, för de är verkligen sig själva. Deras personlighet lyser igenom och sätter en fin känsla i bilden. När jag fotar familjer är det sällan stelt just därför. Sedan tycker jag det är roligt med utmaningar och tro mig, det kan vara väldigt utmanande att fotografera barn.

Så se till att boka in en tid som passar barnets mat- och sovklocka. Trötta och hungriga barn brukar inte vara särskilt samarbetsvilliga. Ta pauser ibland, ha lite dryck och snacks eller frukt tillhanda. Och ta alltid med extra kläder. 

Tips 2. Sätt inte ribban för högt

“Ta det som det kommer och för vad det är. Prata med barnen om de är så pass stora, inte över huvudet på dem och se till att de förstår vad som ska hända. Om man utgår ifrån att allt kan hända och det får bli som det blir så brukar det gå allra bäst. Och barn känner av press och stress hos föräldrar, därför är mitt råd att försöka slappna av och ha roligt tillsammans den stunden. Då brukar bilderna komma av sig självt.

annajansohn_fotografera-barn_framkalla_bilder.jpg

Tips 3. Mutor är helt okej!

Även mobiler, menar Anna som tagit väldigt fina och stämningsfulla foton på barn som sitter och tittar på en skärm utan att för den sakens skull skärmen syns. Det viktigaste är att försöka få barnen att känna att ni leker en lek, snarare än att de blir fotograferade och står i centrum på ett obekvämt sätt.

fotografera_barn_fototops_framkalla
fotografera-barn-iphone-muta.jpg

Att hitta rätt känsla…

Det stora arbetet ligger inte bara i att ta själva bilderna, utan snarare i att välja ut rätt bilder och sedan skapa den rätta känslan med redigering.

“Om ljus är A och O för själva bilden så är redigering A och O för känslan i bilden. Jag ändrar min redigeringsteknik ganska ofta men börjar hitta ett sätt som jag tycker känns bra. I mobilen skulle jag varmt rekommendera VSCO. Det är en enkel app med massor av olika filter och verktyg för enklare bildredigering. Testa dig fram för att hitta ett filter som du gillar och kör sen på det.

annajansohnfotografi-2.jpg

… och att Framkalla känslor

När väl de bästa bilderna valts ut och redigerats återstår det roligaste: att bestämma vilka bilder som gör sig bäst som framkallningar. För visst blir det alltid lite extra levande att få en bild som en fysisk framkallning än att enbart spara den digitalt? Så känner vi i alla fall. Eller som Anna själv uttrycker det:

“Att se ögonblick bli en fysisk produkt, ett minne som man kan hålla i och titta på i handen, på en vägg eller i ett album. Det är en häftig känsla.

TACK! säger vi, för ovärdeliga tips och för att vi får inspireras av ett levande, närvarande och kärleksfullt bildspråk från livet och vardagen. Vi följer varje bild du tar.

Säg hej till Anna

Vill du komma i kontakt med Anna, veta mer eller kanske ta reda på om hon är rätt fotograf för dig? Besök hennes hemsida eller Instagram, och se till att följa för en daglig dos av värme och inspiration.

Har du inte appen? Inga problem: