Bli en bättre iPhonefotograf — 5 tips på hur du fotograferar vintern

Dags att ta på mössa, vantar och långkalsonger och ge dig ut. För även om vi redan börjat se våren någonstans långt bort i horisonten är det fortfarande en bra stund kvar av vintern. Den mörka, långa och kalla men också vackra, mysiga och härliga. Så, för att hylla även denna årstid och det absolut bästa med den har vi satt ihop en guide för hur du fångar vintern på bild på 5 olika sätt.

Please, I’d like to read this article in English!

bli-en-bättre-iphone-fotograf-tips

Tips 1. Fånga ljuset när det väl är framme

Vintern är till stor del ett tjockt mörker där solen ofta lyser med sin frånvaro och där dagsljuset är knappt. Men misströsta ej. När solen väl är framme och lyser upp en kall vinterdag är det kanske bland det vackraste som finns, så se till att ta till vara på ögonblicket, njut och fånga det på bild. Lek med olika perspektiv och låt naturen skapa ett naturligt ljusspel, som i bilden nedan. Genom att ta bilden i grodperspektiv låter du storheten i träden, ljuset och snön framhävas än mer. Låt dig själv bli något väldigt litet i något väldigt stort, vackert och hänförande.

 

Tips 2. Fånga det vackra i det melankoliskt grå

Ibland kan det grå kännas som ett tjockt töcken en aldrig lyckas ta sig ut ur, men med lite tankekraft och inställning är det lätt att omvandla det melankoliska till något mysigt och vackert. Inte sant? Så istället för att hålla dig inne när det känns som mest trist, ta med dig din kamera, dra på dig varma kläder och ge dig ut och upptäck allt det vackra det grå kan framkalla.

 

Tips 3. Fånga känslan av vintern precis så som du ser den med hjälp av komposition

Ibland är allt som behövs för att hitta de bästa av motiv att bara stanna upp. Titta ner på marken som bär dig eller fånga världen så som både du och ditt motiv ser den. Utnyttja sedan den miljö du fotograferar i och leta efter nya vinklar och perspektiv för din komposition.

Arbeta med white space och låt denna teknik framhäva det du ser genom att låta en stor del av bilden bestå av “ingenting”. På så sätt blir ditt fotografi luftigt, stilistiskt och berättande på samma gång. Oftast är det de små ögonblicken som framkallar de starkaste av positiva känslor. Som att känna och höra snön knarra under dina fötter för att sedan stanna upp och låta dig bländas av det vita i det lugna ögonblicket. Ibland är det så enkelt som känslan av att känna dig rotad i marken, i all sin enkelhet. Föreviga detta och skapa en samling minnen att dekorera vardagen med. Kanske du till och med kan höra snön och tystnaden när du ser tillbaka på dina bilder?

somduserden2.jpg

Centralperspektivet är exempelvis ett effektivt sätt att skapa djup i bilden så att den suger in sin betraktare. Att också placera ditt objekt med ryggen mot dig själv för att fånga både ditt objekt och det hen ser på samma bild. Detta är ett lätt sätt att berätta en historia i en historia och samtidigt fånga ögonblicket på ett försiktigt och ödmjukt sätt.

somduserden1.jpg

När du aktivt arbetar med kompostition och berättande även i de enklaste av bilder skapar du automatiskt stilistiska fotografier som kan bli till din alldeles egna fotokonst.

 

Tips 4. Hitta den avvikande färgen och låt den poppa

Vintern är inte känd för att vara den mest färgstarka av våra årstider, snarare tvärt om. Eller? Om en öppnar sina sinnen och ser sig noga omkring går det att hitta färg i den mest entoniga av tider. Ibland helt naturligt, ibland från det av människan skapat.

fk-fototips-vintern-färg-02.png

Genom att aktivt se dig om efter avvikande färger i din miljö kommer det garanterat hjälpa dig att fånga motiv som både är intressanta att se på samtidigt som de ofrånkomligt drar betraktarens ögon åt sig. Och har du tur kanske du till och med upptäcker både nya platser, människor, vinklar och vrår i din närmiljö.

fk-fototips-vintern-färg-01.png

Så vad gör du med alla dina vintrigt härliga bilder när de väl ligger på där i kamerarullen på din iPhone? En bra idé är att samla dem i Memory Boxar och skapa samlingar av olika händelser, resor, perioder eller dagar. Och visste du att med varje Memory Box medföljer ett kort för arkivering? Det ska vara lätt att hålla ordning på livets alla ögonblick, tycker vi.

framkalla-bilder-vinter-fototips
 

Tips 5. Gå ut, njut och ha kul!

fotografera-vintern-iphone-fototips-framkalla

Ibland blir de bästa bilder till när vi förväntar det som minst. Vårt sista, och kanske viktigaste tips lyder därför - gå ut, plocka fram barnet i dig och ha kul. Men (!) med kameran redo, för man vet ju aldrig! Kanske fångar du årets bild att rama in som kan glädje ett hem i många, många år framöver?

framkalla-inramning-fototips-iphone-vinter
 
 

Har du inte appen än? Inga problem: