Din guide till gravidbilder: 3 tips för hur du fångar ett växande liv på bild

Går du eller någon du känner i väntans tider med en mage lika vacker som livet självt? Att uppleva en gravidet är för många något av det mest speciella som finns. Och dessutom något som bara händer en eller ett fåtal gånger, någonsin. Det är en tid av rädsla, förhoppning, förväntan, nyfikenhet och oändligt med kärlek. En tid att minnas och se tillbaka på för alltid. Så se till att föreviga den på bild. Här ger vi dig 3 bra saker att tänka på om du vill fånga ett växande liv på bild eller om du själv önskar bli fotograferad av någon annan.

Please, I’d like to read this article in English!

Samtliga bilder - Foto:    Anna Bergman    Modell:    Lina Nilsson

Samtliga bilder - Foto: Anna Bergman Modell: Lina Nilsson

 

Tips 1. Fotografera i en avslappnad miljö

Att ställa sig framför en kamera för en som inte är van vid det kan vara svårt nog. Att dessutom göra det när ens kropp är i ständig förändring och med kläder som framhäver just denna förändring kan för många, framförallt till en början, kännas obekvämt. Men det är värt det! Att fånga ett växande liv på bild är ett ögonblick av tacksamhet för resten av livet. Så för att din blivande mamma ska få möjlighet att känna sig så avslappnad som möjligt, så snabbt som möjligt, är tips nummer ett att fota i en miljö där hon känner sig avslappnad och bekväm. Förslagsvis i hemmet. Börja i sovrummet om ljuset tillåter då det är lättare att hitta en bekväm och naturlig position i en stor säng. Och när det kommer till kläder, kan det kännas bekvämt att börja med en kimono eller liknande för att tona ner känslan av nakenhet.

fotografera-gravid-mage-fototips-framkalla.jpg
fotografera-gravid-mage-fototips-framkalla.jpeg
 

Tips 2. Naturligt ljus på olika sätt

Det viktigaste med en gravidfotografering är såklart att fånga glowet, alltså att kapsla in hela känslan av den magiska upplevelse som det faktiskt är att baka ett liv på heltid. En konstant närvaro av något större än en själv. Och vet du, det krävs faktiskt ingen studiomiljö med avancerad belysning för att fånga känslan av att bära liv. Se dig istället om i hemmet och undersök: hur faller ljuset? Hur kan vi fånga det från olika vinklar? Hur kan vi flytta runt kamera och mamma för att låta ljuset göra jobbet, helt naturligt, på olika sätt?

Fotografera i motljus: För att framhäva den vackra siluetten av en växande mage blir det effektfullt att fotografera i motljus. Låt en skir gardin täcka fönstret och fånga henne i profil. Låt ljuset falla mellan håret eller genom att posera på ett sätt som framhäver siluetten:

framkalla-fototips-gravidbilder-iphone.jpg
framkalla-fototips-gravidbilder-iphone.jpg

Låt ljuset falla naturligt: Låt henne förbli vid en naturlig ljuskälla, som ett fönster, och rör dig själv runt med kameran. Undersök hur ljuset faller och hur du kan framhäva siluetten på ett nytt sätt med hjälp av ljus och vinkel. Detta är inte lika konkret som att fotografera i motljus men om du undersöker tillräckligt länge kommer du garanterat hitta vinklar som skapar fin kontrast mellan skugga och ljus:

edited.jpg
framkalla-fototips-gravidbilder-iphone.jpg
 

Tips 3. Tänk naturligt rakt igenom

Precis som vi redan gått igenom är naturligt ljus och naturliga miljöer alltid en bra utgångspunkt för att lyckas fånga så naturliga bilder som möjligt. Men också naturlig styling av hår och make ger ett mjukt, levande och ärligt uttryck. Kanske räcker det med en slarvig knut, lite solpuder och läppglans? Det vackra i det naturligt enkla och avskalade, precis som den tid som upplevs. Försök också hitta poser som är smickrande men som ändå ser avslappnade och naturliga ut. Eller kanske poser som framhäver att det faktiskt också är lite tungt och jobbigt emellanåt, men på ett fint sätt? Det viktigaste är att den som blir fotograferad sätter upp riktlinjerna för hur just hon vill att bilderna ska representera graviditeten så att hon känner sig bekväm, vacker och levande. Idag och varje gång hon ser tillbaka på bilderna.

framkalla-fototips-gravidbilder-iphone.jpg
vinkel-5.jpg
vinkel-2.jpg
 

När du/ni väl redigerar bilderna är ett bra tips att alternera mellan svart/vita bilder och bilder i färg. Hitta en ton, alternativt ett filter, och försök få fram samma uttryck på alla bilder så att de hänger ihop både färgmässigt och stilmässigt. Vill du ha tips på hur du redigerar bilder? Läs vår guide för hur du redigerar mobilbilder i 4 enkla steg.

Och till sist, ha kul i skapandet. Då kommer resten av sig självt.