Bli en bättre iPhone-fotograf Del 2: Våra 5 bästa tips för hur du fångar våren på bild

Please, I'd like to read this article in english.

fotografera-våren-iphone-framkalla-fototips.jpg

Med varmare tider och längre dagar framför oss är det dags att krypa ur vårt ide och ta oss ut i den pågående våren. En säsong i konstant förändring som inte bara bjuder in till att spendera mer tid ute, utan också till att fånga den på bild. Vi har därför satt ihop en guide med våra 5 bästa tips för hur du kan fotografera våren på nya sätt. Allt du behöver göra är ladda din telefon eller kamera och ge dig ut. 

 

Tips 1. Fånga vårens naturliga färgskalor på bild

Om du börja leta så kommer du snart inse att världen väldigt ofta uttrycker sig i naturliga färgskalor och väl genomtänkta färgpaletter. En kan nästan tro att det är gjort med flit.  

photograph_spring_colours_composition_framkalla_App

Fånga den blommande och växande livligheten i kontrast till hårda byggnader. Observera då också hur byggnadernas färger ofta tenderar att upplevas ljusare, varmare och mjukare när världen väcks till liv igen. Ganska fantastiskt när en tänker på vad ljus och liv kan skapa i form av visuella upplevelser. 

pattern_colours_photograph_spring_framkalla_app

Var där när det händer. Let efter människor och platser som bara råkar harmonisera färgmässigt. Fånga det sedan med din iPhones kamera och du har en vackert färgmatchad bild som representerar en livlig vårdag i full blom. 

 

Tips 2. Var där när den första snön har fallit

Metaforiskt alltså. För lika spännande som det är när den första snön har fallit, lika vacker är vårens version av vita, naturliga mattor. Fånga dem från olika vinklar oh redigera med olika teknik och färg och se  hur vitsipporna representeras av olika typer av visuella uttryck. 

När du fotograferar : Om du använder iPhone 7+, 8+ eller X rekommenderar vi att du leker runt med kamerans inbygga "portrait mode" för återge ett vackert skärpedjup i dina bilder. Ett annat tips är att observera hur ljuset faller och skapar naturliga mönster av skuggor.

När du fotograferar: Om du använder iPhone 7+, 8+ eller X rekommenderar vi att du leker runt med kamerans inbygga "portrait mode" för återge ett vackert skärpedjup i dina bilder. Ett annat tips är att observera hur ljuset faller och skapar naturliga mönster av skuggor.

 

Tips 3. Omfamna det konstant föränderliga vädret

Ja, det är sant. Våren är inte bara en tid av soliga dagar och ljumna, brisande vindar. Men istället för att slås ner av detta faktum vill vi hitta det vackra i dramatiskt och ständigt föränderliga vädret och de landskap detta skapar. Från sol och regn på samma gång till blåst och moln som snabbt fyller himlen och skapar vackra kontraster till det blommande hoppet om en ny säsong. 

Yes it's true. Spring is not all about sunny days and warm breezes. But instead of getting damped about it we prefer to find beauty in the dramatic and ever changing weather scenery. From sunlight and rain all at once to windy clouds that rapidly fill the skies and contrasts the blooming hope of a new season. 

När du redigerar: Förstärk det varm i eftermiddagsljuset eller det kalla i en dramatisk himmel. Här är det också ett ypperligt tillfälle att dra upp kontrasterna något för mer dramatik i bilden.

När du redigerar: Förstärk det varm i eftermiddagsljuset eller det kalla i en dramatisk himmel. Här är det också ett ypperligt tillfälle att dra upp kontrasterna något för mer dramatik i bilden.

 

Tips 4. När världen vaknar igen, tänk komposition

Med längre dagar och skönare temperaturer tenderar människor att krypa ut ur sina iden och börja njuta av livet på utsidan. Det är fantastiskt att se men ännu roligare att fotografera. Och när du gör det, tänk komposition genom att exempelvis placera dina objekt i bildens nedre del och lämna de övre delarna luftiga. 

När du redigerar   : Lek med färger och testa ett svart/vitt tema för en mer solid look. Det skapar en lika härlig känsla av vår som färg, bara på ett annat sätt. Om du fotograferar med horisont - se till att räta upp den i ditt redigeringsverktyg.

När du redigerar: Lek med färger och testa ett svart/vitt tema för en mer solid look. Det skapar en lika härlig känsla av vår som färg, bara på ett annat sätt. Om du fotograferar med horisont - se till att räta upp den i ditt redigeringsverktyg.

 

Tips 5. Invänta den gyllene timmen

Äntligen. Tiden har kommit när solnedgångarna fyller våra kvällar med mjukt, färgsprakande ljus som är lika magiskt gång på gång, kväll efter kväll. Vänta tills solen är tillräckligt låg för att sprida sitt mjuka ljus men samtidigt tillräckligt högt uppe för att förse din kamera med det ljus den behöver för att inte skapa allt för gryniga bilder. 

När du redigerar   : Förstärk det mjuka ljuset genom att ljusa upp skuggor och dra ner kontrasterna. Ett annat bra tips är att dra ner mättnaden något för att få färgerna att smälta ihop på ett fint och mjukt sätt.

När du redigerar: Förstärk det mjuka ljuset genom att ljusa upp skuggor och dra ner kontrasterna. Ett annat bra tips är att dra ner mättnaden något för att få färgerna att smälta ihop på ett fint och mjukt sätt.

photograph_spring_sunsets_framkalla_app_fototips

Allt som återstår nu är att ge dig ut med din kamera tillsammans med de människor du gillar mest. Och fånga livet på bild. Det kommer värma ditt hjärta när hösten kommer igen...

 

Vart ska jag redigera mina bilder då? 

Om du inte är en av dem som gillar olika appar för olika uppgifter  så rekommenderar vi verkligen din iPhones inbyggda redigeringsverktyg. Det är faktiskt ganska kraftfullt. Du kan välja mellan att antingen använde ett redan färdigt filter eller experimentera fritt med justeringsreglagen i redigeraren så som ljus, kontrast, färgmättnad, skuggor, fading och vitbalans. Eller så kombinerar du dem och skapar magi. 

Om du föredrar att navigera mellan olika appar rekommenderar vi VSCO-appen och Lightroom for mobile. Båda dessa applikationer gör det möjligt att spara och exportera bildler i originalstorlek (det gör också din iPhones redigerare, de två sistnämnda är något mer mångsidiga), vilket är bra när du ska föreviga din vår i framkalla bilder. Vilket vi såklart tycker är en ypperlig idé... 

Om du vill ha lite mer detaljerade förklaringar kring hur du använder din iPhones inbyggda redigerare eller bara är sugen på att lära dig bemästra porträttfotografi med din iPhone vill du säkert läsa del 1 i vår serie om iPhone-fotografering

Ha så kul när du prövar dina nya färdigheter i skapandet av våriga minnen! 

 


Har du inte appen än? Inga problem: