Bli en bättre iPhone-fotograf Del 3: Våra 7 bästa tips för hur du fångar sommarkänslan på bild

Please, I'd like to read this article in english.

iphone_foto_tips_fota_sommaren.jpg

Sommaren är äntligen här igen med sina långa dagar, ljusa kvällar och färgsprakande karaktär. Det är en tid för kravlöst umgänge, avslappning, upplevelser och mycket tid utomhus. Det är också den tid på året vid minns med värme, hopp och önskan om att den ska komma tillbaka snabbt lika snart som den försvunnit. Därför är det likaså en tid som fastnar ofta och mycket på bild. Så här är våra 7 bästa tips för hur du fångar sommarkänslan på bild så att den värmer resten av året.

 

Tips 1. När solljuset är skarpt, hitta skugga

Sommaren är här med sitt bländande ljus som räcker nästan dygnet runt. Detta skapar unika fotomöjligheter som alla kan skapa känsla och karaktär i dina bilder. Från starkt solljus till disiga dagar och mjölkliga solnedgångar. Men bara för att det är ljust behöver det således inte betyda att det är optimalt. En av de största utmaningarna är att fota mitt på dagen i dränkande, skarpt solljus. När himlen när klarblå och solen gassar på som mest tenderar ljuset att reflekteras precis överallt vilket lätt skapar hårda kontraster och svårarbetade bilder. En bra idé för att undvika detta är att hitta en plats i skuggan där solljuset sippar igenom. Exempelvis under ett träd eller i en skogsdunge. Detta hjälper dig inte bara att hitta ett mjukare ljus att fotografera i, utan ramar också in bilden på ett fint sätt. Har du en iPhone 7+, 8+ eller X är det också kul att leka runt med telefonens inbyggda porträttfunktion för att skapa effektfullt skärpedjup i bilden. 

När du redigerar : Dra ner högdagrar och vithet något samtidigt som du justerar exponering så att bilden förblir ljus utan att det vita tar över. Mätta färgerna något för ett mjukare resultat. 

När du redigerar: Dra ner högdagrar och vithet något samtidigt som du justerar exponering så att bilden förblir ljus utan att det vita tar över. Mätta färgerna något för ett mjukare resultat. 

 

Tips 2. Skapa naturlig linsöverstrålning genom att fota i motljus

Det bästa med sommaren är att ljuset är närvarande trots att solen täcks av dis. För att inte få allt för platta och gråa bilder i dessa förhållanden är en kul idé att fota ditt objekt i direkt motljus och låta ljuset göra jobbet där naturlig linsöverstrålning skapar en härlig i effekt i bilden.

När du redigerar : Lek med temperatur för att skapa önskvärd effekt. Här har vi gjort bilden något varmare för en lite mer somrig känsla där hudfärg och hår poppar fint. 

När du redigerar: Lek med temperatur för att skapa önskvärd effekt. Här har vi gjort bilden något varmare för en lite mer somrig känsla där hudfärg och hår poppar fint. 

 

Tips 3. Fånga mjukheten i en mjölkig solnedgång

Inte alla solnedgångar behöver vara brinnande rosa och orangea för att vara vackra. De mjuka och mjölkliga kan vara minst lika härliga, och om inte än mer fotogeniska.

När du redigerar : Öka exponeringen, mätta bilden något och avsluta med att öka skuggorna försiktigt för att få en skarpt och kontrastrik men samtidigt mjuk och ljus bild. 

När du redigerar: Öka exponeringen, mätta bilden något och avsluta med att öka skuggorna försiktigt för att få en skarpt och kontrastrik men samtidigt mjuk och ljus bild. 

 

Tips 4. Utforska nya perspektiv

Ibland är det precis så som vi ser världen som vi vill minnas den. Ett exempel kan vara känslan av att uppleva sommaren i höjd med vattenytan. Har du ett vattentätt skal till din iPhone är detta det ypperliga tillfället att börja leka med perspektiv. 

fototips_iphone_sommar_bilder.png
När du fotar : Ta många bilder på samma objekt men i olika vinklar. På så sätt skapar du härliga bildserier fulla av minnen men som lika mycket skapar visuellt vackra berättelser av din sommar. 

När du fotar: Ta många bilder på samma objekt men i olika vinklar. På så sätt skapar du härliga bildserier fulla av minnen men som lika mycket skapar visuellt vackra berättelser av din sommar. 

 

Tips 5. Föreviga lugnet med hjälp av komposition

Utnyttja den miljö du fotograferar i och leta efter nya vinklar och perspektiv för din komposition. Centralperspektivet är exempelvis ett effektivt sätt att skapa djup i bild som suger in sin betraktare. 

När du fotar : Identifiera landskapets olika linjer och skapa din komposition utifrån din observation. Exempelvis, notera hur träden växer i förhållande till hur de möts av en stig som leder bort och ut ur bild. 

När du fotar: Identifiera landskapets olika linjer och skapa din komposition utifrån din observation. Exempelvis, notera hur träden växer i förhållande till hur de möts av en stig som leder bort och ut ur bild. 

Ett annat tips är att dela in bilden i tredjedelar och låta bakgrunden ta plats för att skapa en luftig känsla av frihet. Placera ditt objekt med ryggen mot dig själv för att fånga både ditt objekt och det hen ser på samma bild. Detta är ett lätt sätt att berätta en historia i en historia och samtidigt fånga ögonblicket på ett försiktigt och ödmjukt sätt:

tredjedelar_kompostition_iphone_foto_tips.png
 

Tips 6. Hitta naturliga färgskalor

Våran absoluta favorit som aldrig går ur tiden. När du börjar se dig om efter naturliga färgskalor i din omgivning så kommer du hitta dem och du kommer vilja fånga dem på bild. Och det blir fantastiskt fina bilder som ofta upplevs mer genomtänkta än de är. 

När du redigerar : Förstärk känslan genom att arbeta med exponering, färg och skuggor. Här har vi dragit ner mättnaden något, ökat skuggorna och balanserat upp med precis nog med ljus för att bilden inte ska upplevas som underexponerad. Färgerna smälter ihop på ett mjukt och härligt sätt. 

När du redigerar: Förstärk känslan genom att arbeta med exponering, färg och skuggor. Här har vi dragit ner mättnaden något, ökat skuggorna och balanserat upp med precis nog med ljus för att bilden inte ska upplevas som underexponerad. Färgerna smälter ihop på ett mjukt och härligt sätt. 

När du fotar : Identifiera färgerna runt dig och jobba med dem specifikt för att rama in din bild med färg och ljus. 

När du fotar: Identifiera färgerna runt dig och jobba med dem specifikt för att rama in din bild med färg och ljus. 

 

Tips 7. Fånga världen precis så som du ser den

Oftast är det de små ögonblicken som framkallar de starkaste av positiva känslor. Som att känna sanden mellan tårna eller sätta barfotafötter på en varm sommaräng. Ibland är det så enkelt som känslan av sand och sol på huden en stilla sommardag. Föreviga detta och skapa en liten samling minnen du kan ta fram en grå dag då du behöver en påminnelse som mest. 

fototips_iphone_kamera_bilder_framkalla.png

Allt vi önskar nu är att din sommar blir varm, magisk och full av härliga ögonblick. Har du inte appen än? Inga problem: