Så redigerar du dina mobilbilder i 4 enkla steg

Hänförs du också av alla vackra bilder som florerar i våra sociala och digitala kanaler? Men känner att du själv aldrig riktigt får till det? Det är lätt att glömma att många av dessa bilder är tagna med professionell utrustning och redigerade i avancerade program. Men faktum är att det går att skapa ganska mycket magi med och direkt i din telefon. För att visa dig hur har vi satt ihop en guide för hur du redigerar dina bilder i fyra enkla steg med hjälp av exponering, kontrast, färg och beskärning.

Please, I’d like to read this article in English.

redigera-bilder-4-steg-framkalla-fototips

För att vägleda dig genom de 4 olika stegen (exponering, kontrast, färg och komposition) exemplifierar vi 4 olika sätt att arbeta med dem på så att du lär dig skapa olika uttryck, beroende på originalbilden och/eller dina egna preferenser. Vi visar hur du arbetar fram en mjukare ton till hur du skapar en dramatisk svart/vit look eller beskär ett foto drastiskt för att ta fram en helt ny komposition. Alla bilder i artikeln är tagna med och redigerade i en iPhone 8 Plus.

 

Exempel 1: Arbeta fram en mjukare ton

Före vs. efter redigering

Före vs. efter redigering

Ibland kan det vara fint att mätta färger och kontraster för att skapa en mjukare ton i bilden så att den upplevs mer som en dov helhet än en skarp bild.

framkalla-fototips-redigera-exponering-mockup

Steg 1. Öka exponeringen

För att kunna arbeta fram ett mjukare uttryck ökar vi exponeringen något trots att bilden redan är väl exponerad. Detta för att få bort lite av det svarta/skuggorna på ett enkelt sätt.

fk-fototips-redigering-mockups-SA-kontrast.png

Steg 2. Dämpa kontrasterna

För att ytterliga framhäva en mjuk ton drar vi ner kontrasterna lite, så att bilden upplevs mindre skarp.

fk-fototips-redigering-mockups-SA-mättnad.png

Steg 3. Dra ner färgmättnaden

Vi drar ner mättnaden för att få fram de mjuka, blå tonerna och voila, en halvmättad, mjuk och stilistik bild har tagit form.

Framkalla-fototips-rätaupp-beskär

Steg 4. Räta upp horisonten

Fotograferar du med en horisont i bakgrunden är det alltid läge att räta upp den. I detta fall beskär vi inte bilden ytterligare, då den redan är komponerad på det sätt vi tycker passar bra.

 

Exempel 2: Framhäv kontraster och svartpunkter

För vs. efter redigering

För vs. efter redigering

Ibland räcker det med små justeringar för att skapa förändring. Och ibland gör en liten förändring stor skillnad för slutresultatet.

framkalla-fototips-redigera-bilder-iphone

Steg 1. Öka exponeringen

För att framhäva ljuset ökar vi det. Men var försiktig så att du inte drar för mycket i reglaget och allt ljus försvinner ut i en vit klump.

framkalla-fototips-redigera-bilder-iphone-kontrast

Steg 2. Dra upp kontrasterna

För att skapa mer svärta i bilden samt göra den skarpare ökar vi kontrasterna. Men precis som med exponeringen är det viktigt att inte ta i för mycket så att bilden blir för hård och ser överarbetad ut.

fk-fototips-redigering-mockups-bada-mättnad.png

Steg 3. Öka färgerna något

För att ytterligare förstärka kontrasterna, känslan i bilden och skillnaden mellan ljuset som trillar in i den övre delen mot det svarta vattnet i den nedre delen ökar vi färgmättnaden något. Det hjälper oss också att framhäva kvällsljusets varmare känsla.

framkalla-fototips-iphone-redigering-beskär

Steg 4. Beskär för att komma lite närmre

Det är alltid en bra idé att beskära dina bilder något om du inte känner att du lyckades med kompositionen direkt. I detta fall vi komma lite närmre och beskär därför bilden lite grann.

 

Exempel 3. Skapa en dramatiskt svart/vit look

Före vs. efter redigering

Före vs. efter redigering

Har du en bild du verkligen gillar men som kanske blev lite konstigt exponerad (för mörk och för ljus på samma gång som i detta fallet), eller en bild som helt enkelt inte innehåller de färger och det ljus du önskar? Gör den svart/vit!

framkalla-fototips-redigera-bilder-iphone-svartvit

Steg 1. Öka exponeringen

I detta fall himlen redan överexponerad på ett sätt som inte går att rädda utan att hela bilden blir allt för mörk, så istället ökar vi exponeringen och skapar en himmel som är enhetligt vit istället.

framkalla-bilder-svartvit-redigera-iphone

Steg 2. Dra ner mättnaden helt

I nästa steg gör vi bilden svart/vit genom att dra ner mättnaden helt. Detta för att direkt få en uppfattning om hur bilden gör sig utan färg, för att efter det justera kontrasterna.

fk-fototips-redigering-mockups-fåren-kontrast.png

Steg 3. Öka kontrasterna

För att skapa mer dramatik i bilden och öka skillnaden mellan svartpunkterna och det vita drar vi upp kontrasterna. Men ta det varsamt, det är lätt att bilden ser allt för onaturlig ut.

framkalla-bilder-fototips-redigering-beskär

Steg 4. Ta bort störande objekt

För att få ett renare resultat beskär vi bilden och gör oss av med huset. Vi placerar fåren i den nedre vänstra hörnet för en mer intressant komposition.

 

Exempel 4: Tänk om din komposition genom beskärning

Före vs. efter redigering

Före vs. efter redigering

Ibland kan det vara kul att skapa något helt nytt av en redan befintlig bild. Genom att tänka om din komposition och beskära bilden drastiskt kan du få fram ett helt nytt fotografi, nästan.

framkalla-bilder-redigering-exponering

Steg 1. Öka exponeringen

I de allra flesta fall skapar lite mer ljus i bilden ett lite lättare och luftigare intryck. För att framhäva det mjuka i kvällsljuset ökar vi exponeringen även i detta foto.

framkalla-redigera-bilder-fototips-kontraster-iphone

Steg 2. Minska kontrasterna

För att ytterligare ta fram det mjuka och mjölkiga i bilden minskar vi kontrasterna.

öka-färger-redigera-bilder-iphone-framkalla

Steg 3. Framhäv färgerna

För att framhäva färgerna i solnedgången ökar vi mättnaden något. I kombination med exponering och de mjukare kontrasterna behåller vi den dova känslan trots att vi drar upp färgerna.

framkalla-bilder-redigering-beskär

Steg 4. Beskär bilden drastiskt

För att framhäva djupet i bilden och för att komma lite närmre tar vi i lite när vi beskär. Vi går från landskap till porträtt och skapar en helt ny bild av den ursprungliga som suger in sin betraktare på ett nytt sätt.

 

Tänk så enkelt att ändå åstadkomma stor skillnad. Vi hoppas du känner dig inspirerad till att börja leka med reglagen själv. Kanske du till och med ger nytt liv åt en bild du inte ansåg bra nog?

 

Har du inte appen än? Inga problem: