Fototips

Bli en bättre iPhone-fotograf Del 3: Våra 7 bästa tips för hur du fångar sommarkänslan på bild

Please, I'd like to read this article in english.

iphone_foto_tips_fota_sommaren.jpg

Sommaren är äntligen här igen med sina långa dagar, ljusa kvällar och färgsprakande karaktär. Det är en tid för kravlöst umgänge, avslappning, upplevelser och mycket tid utomhus. Det är också den tid på året vid minns med värme, hopp och önskan om att den ska komma tillbaka snabbt lika snart som den försvunnit. Därför är det likaså en tid som fastnar ofta och mycket på bild. Så här är våra 7 bästa tips för hur du fångar sommarkänslan på bild så att den värmer resten av året.

 

Tips 1. När solljuset är skarpt, hitta skugga

Sommaren är här med sitt bländande ljus som räcker nästan dygnet runt. Detta skapar unika fotomöjligheter som alla kan skapa känsla och karaktär i dina bilder. Från starkt solljus till disiga dagar och mjölkliga solnedgångar. Men bara för att det är ljust behöver det således inte betyda att det är optimalt. En av de största utmaningarna är att fota mitt på dagen i dränkande, skarpt solljus. När himlen när klarblå och solen gassar på som mest tenderar ljuset att reflekteras precis överallt vilket lätt skapar hårda kontraster och svårarbetade bilder. En bra idé för att undvika detta är att hitta en plats i skuggan där solljuset sippar igenom. Exempelvis under ett träd eller i en skogsdunge. Detta hjälper dig inte bara att hitta ett mjukare ljus att fotografera i, utan ramar också in bilden på ett fint sätt. Har du en iPhone 7+, 8+ eller X är det också kul att leka runt med telefonens inbyggda porträttfunktion för att skapa effektfullt skärpedjup i bilden. 

  När du redigerar : Dra ner högdagrar och vithet något samtidigt som du justerar exponering så att bilden förblir ljus utan att det vita tar över. Mätta färgerna något för ett mjukare resultat. 

När du redigerar: Dra ner högdagrar och vithet något samtidigt som du justerar exponering så att bilden förblir ljus utan att det vita tar över. Mätta färgerna något för ett mjukare resultat. 

 

Tips 2. Skapa naturlig linsöverstrålning genom att fota i motljus

Det bästa med sommaren är att ljuset är närvarande trots att solen täcks av dis. För att inte få allt för platta och gråa bilder i dessa förhållanden är en kul idé att fota ditt objekt i direkt motljus och låta ljuset göra jobbet där naturlig linsöverstrålning skapar en härlig i effekt i bilden.

  När du redigerar : Lek med temperatur för att skapa önskvärd effekt. Här har vi gjort bilden något varmare för en lite mer somrig känsla där hudfärg och hår poppar fint. 

När du redigerar: Lek med temperatur för att skapa önskvärd effekt. Här har vi gjort bilden något varmare för en lite mer somrig känsla där hudfärg och hår poppar fint. 

 

Tips 3. Fånga mjukheten i en mjölkig solnedgång

Inte alla solnedgångar behöver vara brinnande rosa och orangea för att vara vackra. De mjuka och mjölkliga kan vara minst lika härliga, och om inte än mer fotogeniska.

  När du redigerar : Öka exponeringen, mätta bilden något och avsluta med att öka skuggorna försiktigt för att få en skarpt och kontrastrik men samtidigt mjuk och ljus bild. 

När du redigerar: Öka exponeringen, mätta bilden något och avsluta med att öka skuggorna försiktigt för att få en skarpt och kontrastrik men samtidigt mjuk och ljus bild. 

 

Tips 4. Utforska nya perspektiv

Ibland är det precis så som vi ser världen som vi vill minnas den. Ett exempel kan vara känslan av att uppleva sommaren i höjd med vattenytan. Har du ett vattentätt skal till din iPhone är detta det ypperliga tillfället att börja leka med perspektiv. 

fototips_iphone_sommar_bilder.png
  När du fotar : Ta många bilder på samma objekt men i olika vinklar. På så sätt skapar du härliga bildserier fulla av minnen men som lika mycket skapar visuellt vackra berättelser av din sommar. 

När du fotar: Ta många bilder på samma objekt men i olika vinklar. På så sätt skapar du härliga bildserier fulla av minnen men som lika mycket skapar visuellt vackra berättelser av din sommar. 

 

Tips 5. Föreviga lugnet med hjälp av komposition

Utnyttja den miljö du fotograferar i och leta efter nya vinklar och perspektiv för din komposition. Centralperspektivet är exempelvis ett effektivt sätt att skapa djup i bild som suger in sin betraktare. 

  När du fotar : Identifiera landskapets olika linjer och skapa din komposition utifrån din observation. Exempelvis, notera hur träden växer i förhållande till hur de möts av en stig som leder bort och ut ur bild. 

När du fotar: Identifiera landskapets olika linjer och skapa din komposition utifrån din observation. Exempelvis, notera hur träden växer i förhållande till hur de möts av en stig som leder bort och ut ur bild. 

Ett annat tips är att dela in bilden i tredjedelar och låta bakgrunden ta plats för att skapa en luftig känsla av frihet. Placera ditt objekt med ryggen mot dig själv för att fånga både ditt objekt och det hen ser på samma bild. Detta är ett lätt sätt att berätta en historia i en historia och samtidigt fånga ögonblicket på ett försiktigt och ödmjukt sätt:

tredjedelar_kompostition_iphone_foto_tips.png
 

Tips 6. Hitta naturliga färgskalor

Våran absoluta favorit som aldrig går ur tiden. När du börjar se dig om efter naturliga färgskalor i din omgivning så kommer du hitta dem och du kommer vilja fånga dem på bild. Och det blir fantastiskt fina bilder som ofta upplevs mer genomtänkta än de är. 

  När du redigerar : Förstärk känslan genom att arbeta med exponering, färg och skuggor. Här har vi dragit ner mättnaden något, ökat skuggorna och balanserat upp med precis nog med ljus för att bilden inte ska upplevas som underexponerad. Färgerna smälter ihop på ett mjukt och härligt sätt. 

När du redigerar: Förstärk känslan genom att arbeta med exponering, färg och skuggor. Här har vi dragit ner mättnaden något, ökat skuggorna och balanserat upp med precis nog med ljus för att bilden inte ska upplevas som underexponerad. Färgerna smälter ihop på ett mjukt och härligt sätt. 

  När du fotar : Identifiera färgerna runt dig och jobba med dem specifikt för att rama in din bild med färg och ljus. 

När du fotar: Identifiera färgerna runt dig och jobba med dem specifikt för att rama in din bild med färg och ljus. 

 

Tips 7. Fånga världen precis så som du ser den

Oftast är det de små ögonblicken som framkallar de starkaste av positiva känslor. Som att känna sanden mellan tårna eller sätta barfotafötter på en varm sommaräng. Ibland är det så enkelt som känslan av sand och sol på huden en stilla sommardag. Föreviga detta och skapa en liten samling minnen du kan ta fram en grå dag då du behöver en påminnelse som mest. 

fototips_iphone_kamera_bilder_framkalla.png

Allt vi önskar nu är att din sommar blir varm, magisk och full av härliga ögonblick. Har du inte appen än? Inga problem:

Bli en bättre iPhone-fotograf Del 2: Våra 5 bästa tips för hur du fångar våren på bild

Please, I'd like to read this article in english.

springcover.jpg

Med varmare tider och längre dagar framför oss är det dags att krypa ur vårt ide och ta oss ut i den pågående våren. En säsong i konstant förändring som inte bara bjuder in till att spendera mer tid ute, utan också till att fånga den på bild. Vi har därför satt ihop en guide med våra 5 bästa tips för hur du kan fotografera våren på nya sätt. Allt du behöver göra är ladda din telefon eller kamera och ge dig ut. 

 

Tips 1. Fånga vårens naturliga färgskalor på bild

Om du börja leta så kommer du snart inse att världen väldigt ofta uttrycker sig i naturliga färgskalor och väl genomtänkta färgpaletter. En kan nästan tro att det är gjort med flit.  

photograph_spring_colours_composition_framkalla_App

Fånga den blommande och växande livligheten i kontrast till hårda byggnader. Observera då också hur byggnadernas färger ofta tenderar att upplevas ljusare, varmare och mjukare när världen väcks till liv igen. Ganska fantastiskt när en tänker på vad ljus och liv kan skapa i form av visuella upplevelser. 

pattern_colours_photograph_spring_framkalla_app

Var där när det händer. Let efter människor och platser som bara råkar harmonisera färgmässigt. Fånga det sedan med din iPhones kamera och du har en vackert färgmatchad bild som representerar en livlig vårdag i full blom. 

 

Tips 2. Var där när den första snön har fallit

Metaforiskt alltså. För lika spännande som det är när den första snön har fallit, lika vacker är vårens version av vita, naturliga mattor. Fånga dem från olika vinklar oh redigera med olika teknik och färg och se  hur vitsipporna representeras av olika typer av visuella uttryck. 

  När du fotograferar : Om du använder iPhone 7+, 8+ eller X rekommenderar vi att du leker runt med kamerans inbygga "portrait mode" för återge ett vackert skärpedjup i dina bilder. Ett annat tips är att observera hur ljuset faller och skapar naturliga mönster av skuggor. 

När du fotograferar: Om du använder iPhone 7+, 8+ eller X rekommenderar vi att du leker runt med kamerans inbygga "portrait mode" för återge ett vackert skärpedjup i dina bilder. Ett annat tips är att observera hur ljuset faller och skapar naturliga mönster av skuggor. 

 

Tips 3. Omfamna det konstant föränderliga vädret

Ja, det är sant. Våren är inte bara en tid av soliga dagar och ljumna, brisande vindar. Men istället för att slås ner av detta faktum vill vi hitta det vackra i dramatiskt och ständigt föränderliga vädret och de landskap detta skapar. Från sol och regn på samma gång till blåst och moln som snabbt fyller himlen och skapar vackra kontraster till det blommande hoppet om en ny säsong. 

Yes it's true. Spring is not all about sunny days and warm breezes. But instead of getting damped about it we prefer to find beauty in the dramatic and ever changing weather scenery. From sunlight and rain all at once to windy clouds that rapidly fill the skies and contrasts the blooming hope of a new season. 

 När du redigerar: Förstärk det varm i eftermiddagsljuset eller det kalla i en dramatisk himmel. Här är det också ett ypperligt tillfälle att dra upp kontrasterna något för mer dramatik i bilden. 

När du redigerar: Förstärk det varm i eftermiddagsljuset eller det kalla i en dramatisk himmel. Här är det också ett ypperligt tillfälle att dra upp kontrasterna något för mer dramatik i bilden. 

 

Tips 4. När världen vaknar igen, tänk komposition

Med längre dagar och skönare temperaturer tenderar människor att krypa ut ur sina iden och börja njuta av livet på utsidan. Det är fantastiskt att se men ännu roligare att fotografera. Och när du gör det, tänk komposition genom att exempelvis placera dina objekt i bildens nedre del och lämna de övre delarna luftiga. 

   När du redigerar : Lek med färger och testa ett svart/vitt tema för en mer solid look. Det skapar en lika härlig känsla av vår som färg, bara på ett annat sätt. Om du fotograferar med horisont - se till att räta upp den i ditt redigeringsverktyg.

När du redigerar: Lek med färger och testa ett svart/vitt tema för en mer solid look. Det skapar en lika härlig känsla av vår som färg, bara på ett annat sätt. Om du fotograferar med horisont - se till att räta upp den i ditt redigeringsverktyg.

 

Tips 5. Invänta den gyllene timmen

Äntligen. Tiden har kommit när solnedgångarna fyller våra kvällar med mjukt, färgsprakande ljus som är lika magiskt gång på gång, kväll efter kväll. Vänta tills solen är tillräckligt låg för att sprida sitt mjuka ljus men samtidigt tillräckligt högt uppe för att förse din kamera med det ljus den behöver för att inte skapa allt för gryniga bilder. 

   När du redigerar : Förstärk det mjuka ljuset genom att ljusa upp skuggor och dra ner kontrasterna. Ett annat bra tips är att dra ner mättnaden något för att få färgerna att smälta ihop på ett fint och mjukt sätt. 

När du redigerar: Förstärk det mjuka ljuset genom att ljusa upp skuggor och dra ner kontrasterna. Ett annat bra tips är att dra ner mättnaden något för att få färgerna att smälta ihop på ett fint och mjukt sätt. 

photograph_spring_sunsets_framkalla_app_fototips

Allt som återstår nu är att ge dig ut med din kamera tillsammans med de människor du gillar mest. Och fånga livet på bild. Det kommer värma ditt hjärta när hösten kommer igen...

 

Vart ska jag redigera mina bilder då? 

Om du inte är en av dem som gillar olika appar för olika uppgifter  så rekommenderar vi verkligen din iPhones inbyggda redigeringsverktyg. Det är faktiskt ganska kraftfullt. Du kan välja mellan att antingen använde ett redan färdigt filter eller experimentera fritt med justeringsreglagen i redigeraren så som ljus, kontrast, färgmättnad, skuggor, fading och vitbalans. Eller så kombinerar du dem och skapar magi. 

Om du föredrar att navigera mellan olika appar rekommenderar vi VSCO-appen och Lightroom for mobile. Båda dessa applikationer gör det möjligt att spara och exportera bildler i originalstorlek (det gör också din iPhones redigerare, de två sistnämnda är något mer mångsidiga), vilket är bra när du ska föreviga din vår i framkalla bilder. Vilket vi såklart tycker är en ypperlig idé... 

Om du vill ha lite mer detaljerade förklaringar kring hur du använder din iPhones inbyggda redigerare eller bara är sugen på att lära dig bemästra porträttfotografi med din iPhone vill du säkert läsa del 1 i vår serie om iPhone-fotografering

Ha så kul när du prövar dina nya färdigheter i skapandet av våriga minnen! 

 


Har du inte appen än? Inga problem:

Bli en bättre iPhone-fotograf Del 1: Våra 5 bästa tips för porträttfoto med mobilen

Please, I'd like to read this article in english.

adrian-sava-184734-unsplash.jpg

Med en ständig utveckling inom teknologi och foto har kamerakvaliteten i våra iPhones blivit så lika krispig som en nyöppnad påse chips. Så bra att vi plötsligt kan ta lika bra porträtt som proffsfotograferna, nästan... Så för att matcha kamerakvaliteten i din iPhone har vi nu tagit fram en guide med våra 5 bästa tips för att bli en bättre iPhone porträtt-fotograf

 

Tips 1. iPhones inbyggda Portrait Mode

portrait_mode_blog.png

Portrait mode eller porträttfunktionen är en funktion tillgänglig på iPhone 7+, 8+ och X som gör det möjligt att ta bilder med ett vackert skärpedjup och en mjuk bokeh. Välj denna inställning innan du börjar fota för att få ditt objekt att poppa mot sin omgivning. Om du inte har just dessa versioner av iPhone, hoppa över detta steg och fortsätt till nästa. 

 

Tips 2. Naturligt ljus

Placera ditt objekt framför ett fönster eller på en plats där dagsljuset möter personen i fokus. Detta får detaljer så som ögon och hud att poppa naturligt samtidigt som det hjälper din kamera att maximera resultatet.  

iphone_photography_tips_natural_lights_framkalla_app
 

Tips 3. Inspireras av din omgivning

och skapa naturligt färgmatchade bilder där kläder, hår, ljus och omgivning smälter samman till en enda vacker färgpalett. 

colours_example.png
 

Tips 4. Tänk komposition

Exempelvis: placera ditt objekt i en tredjedel av ett hörn. Utnyttja platsen för att skapa rymd och djup med hjälp av hisnande omgivningar. Var inte rädd för att beskära bilden i efterhand för att förbättra kompositionen ytterligare. 

composition_iphone_photo_tips_framkalla_App
 

Tips 5. Redigera i tre enkla steg

 Före vs. efter redigering i tre enkla steg.

Före vs. efter redigering i tre enkla steg.

iphone_portrait_photography_framkalla_app_edit

Exponering

Justera ljuset i bilden med hjälp av exponeringsreglaget. Var försiktig dock så att du inte tar i för mycket. Bara tillräckligt för att få ditt objekt att poppa.

iphone_portrait_photography_framkalla_app_edit

Mättnad

Justera färg och mättnad med hjälp av reglaget för saturation. Antingen öka eller minska bildens färgmättnad. I detta fall har vi valt att öka mättnaden i bilden för att skapa ett mjukt resultat där färgerna smälter samman på ett fint sätt. 

iphone_portrait_photography_framkalla_app_edit

Kontraster

Använd kontrastreglaget för att få detaljer och färger att poppa något. Det gör att slutresultatet upplevs som lite skarpare. Men igen, var försiktigt så att du inte tar i för mycket. Vi vill återge det naturliga i bilden. 

 

Nu är det dags att ge dig ut för att pröva dina nya färdigheter. Och när du har tagit dina fantastiska bilder vill vi bara tipsa om att de blir ännu bättre som framkallade bilder. 

iphone_portrait_photography_framkalla_app_edit
 

Vill du läsa mer om hur du blir bättre iPhone-fotograf? Här är några artiklar för dig:

 

Har du inte appen än? Inga problem:

framkalla_appstore_download